Samen een grote tekst opleveren? Dat kan dus ook zonder stress.

Heb je wel eens met 10 of 30 mensen samen aan één tekst gewerkt? Denk aan het jaarverslag voor de organisatie. De begroting of jaarstukken voor de gemeente. Nieuw beleid of een toekomstvisie. Een stevige klus. Niet altijd een leuk project. En het eindresultaat? Mwah… Dat kan anders hoor! Wij maken er graag een feestje van.

Hulp nodig met het jaarverslag? Liesbeth en Marije schrijven graag mee.


Maak het leuk voor de schrijvers

Hoe gaat het schrijven nu? Ploetert iedere schrijver alleen op een deel van de tekst? Lukt het ze om op tijd aan te leveren? Of ben je veel tijd kwijt aan het achter de broek zitten van alle schrijvers. En wat vind je van het eindresultaat als je al die onderdelen samenvoegt? Zie je veel stijlverschil? Moet je inhoudelijk nog een check doen om herhaling te voorkomen? Zo’n traject is eigenlijk voor niemand echt leuk. Hoe zou je het vinden om dit om te draaien? Om er een traject van te maken waar iedereen juist energie van krijgt?

  • Je haalt nieuwe schrijfkennis in huis.

  • Iedereen haalt de deadline op hetzelfde moment.

  • Het is leuk om samen te werken.

  • Het document wordt inhoudelijk beter, korter én goed leesbaar.

Organiseer schrijfdagen

Ieder traject is anders. Maar op hoofdlijnen ziet het er zo uit.

Fase 1. Taken verdelen in een gezamenlijke aftrap

Tijdens de aftrap maken we iedereen enthousiast over het traject. Dit is het doel – en dit is jouw aandeel. De taken zijn helder. Ben je schrijver? Ben je iemand die de inhoud checkt? Ben je projectleider?

Fase 2. Tussentijds: van start met schrijven

Iedere schrijver maakt alvast een tekstopzet. Je verzamelt alle input die je nodig hebt. Je zorgt dat je de inhoud afstemt met je collega’s en leidinggevende. Voor de vorm krijg je alvast een format van ons. Zo hebben alle teksten starks dezelfde opbouw.

Fase 3. We organiseren schrijfdagen

Op een schrijfdag zitten we fysiek bij elkaar. Meestal bestaat de groep uit 6 tot 10 schrijvers. We starten met een mini-workshop over helder schrijven. Even opletten: welke leerpunten zijn voor jouw tekst belangrijk? Daarna gaan de schrijvers individueel verder:

  • Ze redigeren hun eigen tekst,

  • overleggen met elkaar over de samenhang van de verschillende onderdelen,

  • stemmen de inhoud nog een keer af met een leidinggevende,

  • checken de vorm en schrijfstijl met Superscript.

Aan het einde van deze dag zijn alle teksten klaar én gecontroleerd. Tijd om de champagne open te trekken!

Fase 4 is meestal niet meer nodig

Soms wil je dat iets echt perfect is. Dan kijkt Marije of Liesbeth nog een keer met een loep naar de tekst als geheel. Zie we nog herhaling of inconsequenties? Kan iets nóg puntiger geformuleerd? Wij redigeren totdat het perfect is.

Is een schrijfdag organiseren niets voor jou? Bijvoorbeeld omdat je dit artikel nu pas leest en de eerste versie van de tekst al klaar is? Geen nood, wij helpen je hoe dan ook. Bijvoorbeeld door de tekst ‘ouderwets’ te redigeren. Jij levert input aan. Wij gaan aan het werk. Simpel.

Heb jij binnenkort nou zo’n groot schrijfproject? En kun je wel wat hulp gebruiken? Bel ons gerust eens om met je mee te denken.

Vorige
Vorige

“Kun je onze vacatureteksten herschrijven?” Waarom je geen externe schrijver in moet huren.

Volgende
Volgende

Voor alle schrijvers. ChatGPT is je nieuwe beste vriend.