Cool en ook wel creepy. We weten precíes hoe we op je in kunnen spelen.
/ Door: Liesbeth Louwerens

Cool en ook wel creepy. We weten precíes hoe we op je in kunnen spelen.

Het is serieus gewoon eng hoe accuraat het bedrijf Crystal kan voorspellen wie jij bent. Voer een naam in en zij scannen het web. Met alle sporen die jij achterlaat, stellen ze een griezelig nauwkeurige analyse van je samen. En op basis daarvan krijg je advies op welke manier je het beste met jou kunt mailen.

Vul voor de grap eens Donald Trump in

Het is niet zo verrassend dat hij competitief, strategisch, zelfbewust, kritisch en direct is. En we kijken er ook niet van op dat je mail aan hem het beste uit maximaal 3 regels kan bestaan. Hij houdt niet van koetjes en kalfjes. En we moeten niet schrikken als hij de conversatie abrupt afbreekt. Wil je een afspraak met hem plannen? Dan kun je hem volgens Crystal het beste zo mailen:

Donald, 

Would you like to meet for coffee next week?

Liesbeth Louwerens

Persoonlijke analyse van Donald Trump door Crystal.

Advies van Crystal om met Donald Trump te mailen.

En hoe mail je naar Kim Jong-Un?

Voor Kim Jong-Un kan Crystal helaas niks vinden. Niet zo raar: hij zit hoogstwaarschijnlijk niet op LinkedIn en Facebook. Als je zelf geen sporen achterlaat op het web, dan kun je ook niet gescand worden. Op naar het profiel van onze eigen Mark Rutte dan maar.

Een mail aan Mark Rutte

Check! Hem vinden we gelukkig wel. Wil je met Mark afspreken? Hij schijnt volgens Crystal nogal snel verveeld te raken als je te formeel bent. Mailtjes aan hem moeten dan ook kort en informeel zijn. Een goeie grap, her en der een afkorting en een beroep doen op zijn gevoel en die koffiedate moet lukken. Een kant-en-klare mail aan Mark wordt – wel in het Engels – ook geleverd:

Hey Mark, 

I really admire what you’ve done at Superscript over the past few years, and I’d like to get some advice on a few challenges I’m running up against in my current role. Would you like to meet for coffee next Tuesday morning? 

Thanks! 

Liesbeth Louwerens

Advies van Crystal om met Mark Rutte te mailen.

Persoonlijke analyse van Mark Rutte volgens Crystal.

Voorlopig alleen in het Engels

Vul je eigen naam maar eens in. Het is gewoon griezelig hoe goed ze jouw persoonlijkheid kunnen filteren met behulp van hun algoritmes. Creepy. “Ze” weten wel heel veel van je. Maar ook cool, want dit kan enorm veel betekenen voor de klantgerichtheid van communicatie. Stel je eens voor dat je met één druk op de knop een mail in de perfecte toon kan samenstellen. Wauw. Maar zo ver is het nu nog niet. Crystal werkt nog niet vlekkeloos. En voor massaal gebruik is het nog niet geschikt. We moeten die klantgerichte mails dus zelf nog even typen. Ehh, heeft er nog iemand een schrijftraining nodig?

 

>>> En niet alleen Crystal kruipt ongevraagd in jouw hoofd. Er wordt wat afgemanipuleerd in klantcommunicatie. Lees meer over Nudging en ontdek wat bedrijven doen om jou een zetje in de juiste richting te geven.