Eindelijk: heldere teksten van de gemeente

Stap voor stap naar een blijvende verandering

Het begon als een heel eenvoudige vraag van de gemeente De Fryske Marren. Kunnen jullie schrijftrainingen geven voor onze collega’s? We denken dat de schrijfvaardigheid beter kan. Nu, twee jaar later, werkt iedereen samen aan klantgerichte en heldere teksten. Hoe flikken ze dat?

Over het project:

Zorg voor een mooie start…

… is het eerste advies van projectleiders Marije Mens en Liesbeth Louwerens. Het komt maar al te vaak voor dat een plan sneuvelt door de grootsheid (en onbereikbaarheid) ervan. Als je de klantcommunicatie wilt verbeteren, begin dan met een klein, groots succes. Dat klinkt misschien weinig ambitieus. Maar niets werkt zo goed als een positieve ervaring. Juist bij een veranderingstraject.

 

Luister naar de collega’s

Hoe gaat het schrijven nu? Wat gaat er al goed? Waar loop je in de praktijk tegenaan? Dat kunnen de schrijvers in de organisatie je uitstekend vertellen. Als je een eerste training organiseert, evalueer dan grondig. Zo kom je tot essentiële informatie om draagvlak te creëren en een project vorm te geven. Denk nooit: ‘dat weten we allemaal al’.

 

Maak geen langetermijnplannen

Wees open, is het advies. Veel projectleiders maken plannen voor over vijf jaar. Doe dat gewoon eens niet. Bekijk na iedere actie eerst wat er gebeurt en wat de beste volgende stap is. Zo werk je beter aan je doel. Ook fijn: de opdrachtgever geeft geen cent te veel uit.

 

Help bij doen

Maar wat gaan de schrijvers nu concreet anders doen? Ze hebben de training gevolgd, en dan? Het grootste risico van trainen is dat het geleerde niet beklijft. Blijf de schrijvers daarom goed volgen en help ze. Door te coachen bij het schrijven. Processen beter in te richten. Puike standaardteksten te schrijven. Goede opfrismomenten te kiezen. Alles om de leerervaring te vergroten.

 

Houd vol!

Opgeven is geen optie. Niet voor de schrijver, niet voor de projectleider en niet voor de trainer. Laatst las ik ergens dat nieuw gedrag pas is ingesleten na 300 keer doen. Ga er maar aan staan.