“Kun je onze vacatureteksten herschrijven?” Waarom je geen externe schrijver in moet huren.

Of we vacatureteksten herschrijven. Die vraag krijgen we vaker. En terecht: vacatureteksten zijn meestal niet fijn om te lezen. Ze gaan te veel over de organisatie en zijn weinig creatief. Een externe tekstschrijver kan ze natuurlijk mooi voor je oppoetsen. Maar ho! Voor je het weet, sla je een cruciale stap over.

Hulp nodig met vacatureteksten? Liesbeth en Marije denken met je mee.


De verleiding van creativiteit

Als tekstschrijvers maken Marije en ik vanzelfsprekend een creatief meesterwerk van jouw vacaturetekst. No problemo ;-) Maar toch raden we je af om een externe tekstschrijver in te huren. Het gevaar schuilt in het overhaast starten van het schrijfproces zonder de juiste strategische basis. Het draait namelijk niet alleen om het schrijven, maar om het begrijpen van je doelgroep en de identiteit van je organisatie. Dus sorry …

… met een briefing van een half uur via de telefoon ben je er niet. Onze output is net zo goed als de input. Voor een goed resultaat is het essentieel om te starten met brainstormsessies over de volgende onderwerpen.

Brainstorm 1. Wie is je ideale kandidaat?

Stel je werkt bij een zorgorganisatie. Op wie richten de huidige vacatures zich? Zorgzame mensen, vaak vrouwen? Met de juiste diploma’s? Klinkt logisch. Als het goed is, zijn de teksten al helemaal afgestemd op hen. Maar in hoeverre wijk je af van andere zorgorganisaties met je vacatures? Hoe spring je eruit? En wat als deze zorgzame mensen met de juiste diploma’s lastig te vinden zijn?

Zijn er misschien nog andere doelgroepen die ook heel geschikt zijn voor de functie? Mensen in een andere sector die vrij snel om te scholen zijn bijvoorbeeld? Met welke woordkeuze spreek je hen aan? Welke vaardigheden zoek je? Wat heb je hen te bieden? Hoe breng je hen eigenlijk op een idee om over te stappen naar jouw sector?

Is jouw ideale kandidaat moeilijk te vinden, omdat iedere organisatie diezelfde kandidaat al zoekt? Misschien kun je dan je kandidaat heroverwegen. En als je dat doet, dan maakt dat een enorm verschil voor de vacatureteksten die je schrijft. Of misschien schrijf je er wel twee of drie voor dezelfde functie: voor iedere ideale kandidaat een tekst op maat. Deze brainstorm levert heel nauwkeurig op wie je specifieke doelgroepen zijn per vacature, welke motieven ze hebben om bij jullie te solliciteren en met welke woordkeuze je hen bereikt.

Brainstorm 2. Vertaal je organisatiewaarden

Je arbeidsmarktcommunicatie sluit vanzelfsprekend naadloos aan bij de kernwaarden, missie en visie van je organisatie. Kandidaten begrijpen daardoor direct waar je organisatie voor staat en hoe ze daaraan kunnen bijdragen. Heb je al helder wat dit is? En wat dit concreet betekent voor de vacatures? En hoe draag je dit over aan een externe tekstschrijver? Op een A4’tje? Eh nee … dat is gewoon niet optimaal. Weet je waarom niet? Zo blijft verborgen wat jullie écht te bieden hebben.

Ik merk namelijk zelf tijdens zo’n brainstorm dat de huidige vacatureteksten nog niet de helft bevatten van wat de organisatie werkelijk voor moois te bieden heeft. Zoals je zelf ook weet, gaan mensen niet alleen voor het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden ergens werken. Dat kan overal. De sfeer, de aandacht, de waardering. Dát zijn de redenen om ergens fijn te werken (of om over te stappen naar een andere werkgever). Hoe laat je dit terugkomen in de vacature? Zijn jullie misschien ook te bescheiden om te laten zien wat je allemaal te bieden hebt? Deze brainstorm levert de beste inhoud voor je vacatureteksten op.

Brainstorm 3. Kies nu de juiste vorm

Oké, we hebben onze ideale kandidaat bepaald. En we weten precies wat we die te bieden hebben. Nu kunnen we nadenken over de vorm van de vacatureteksten. Op welke kanalen zitten jullie doelgroepen? Wat betekent dat voor de content die hen aanspreekt? Misschien zijn traditionele vacatureteksten niet meer de meest effectieve manier om kandidaten aan te trekken. Of misschien wel. Ik raad je dus ook aan om bij deze sessies een vormgever aan te laten sluiten. Na deze brainstorm hebben we samen een goed beeld van wat er precies gemaakt moet worden. Nu kunnen we concreet aan de slag. En weet je wat er nu vaak gebeurt? De deelnemers hebben ontzettend veel zin gekregen om dit zelf te gaan doen.

Zullen we onze vacatureteksten zelf herschrijven?

Of nóg beter: we schrijven ze samen. Wij maken een voorzet: we schrijven één vacaturetekst als voorbeeld. Tijdens een schrijftraining leert iedereen om zelf in deze unieke stijl en vorm te schrijven. Misschien doen wij nog een eindredactie - voor perfectie. Maar met deze training haal je de kennis blijvend in huis. Handig, want dankzij die nieuwe teksten - of moet ik content zeggen - zijn de vacatures natuurlijk zó ingevuld, groeit het bedrijf en heb je weer nieuwe vacatures.

Je ziet dat er wel wat voorwerk nodig is

Vertrouw dus niet uitsluitend op de vaardigheden van een externe tekstschrijver. Hoe goed die ook is. Door deze stappen te volgen, kun je als organisatie effectievere en aantrekkelijkere vacatureteksten creëren en uiteindelijk het juiste personeel aantrekken. Zelfs in een krappe arbeidsmarkt.

Zit jij nou met dezelfde vraag? Wat vind je van deze aanpak? Bel ons gerust eens om met je mee te denken.

Volgende
Volgende

Samen een grote tekst opleveren? Dat kan dus ook zonder stress.